Smacznie i zdrowo! Porady dietetyka

Drodzy rodzice! Z przyjemnością dodajemy dla Was przepisy kulinarne na pyszne i zdrowe potrawy. Mamy nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie a przedszkolaki będą nam opowiadać jakie to wszystko jest smaczne :)

GULASZ WEGETARIAŃSKI KUKURYDZIANY

Składniki:
Marchew 1 mała szt. (50 g)
Por kawałek (25 g)
Kalafior 5 róż (100 g)
Pomidory suszone w zalewie olejowej 2 szt (40 g)
Kukurydza 3 łyżki (45 g)
Napój ryżowy wzbogacony witaminą A i D 0,5 szkl. (110 ml)
Kasza jaglana 1 łyżka z czubkiem (15 g)
Parmezan 2 łyżki (15 g)
Liść laurowy
Majeranek
Kurkuma
Papryka słodka
Szczypior garstka (6 g)

Por pokroić w kostkę, marchew pokroić w słupki lub zetrzeć na dużych oczkach tarki. Kalafior podzielić na małe różyczki, zostawić na pózniej. Warzywa (por, marchew) poddusić 2 min. na 0,5 łyżki oliwy z suszonych pomidorów. Następnie podlać mlekiem ryżowym, 0,5 szklanki wody, dodać róże kalafiora, liść laurowy, majeranek, paprykę słodką, kurkumę i gotować pod przykryciem 15-20 min. W połowie gotowania, dodać łyżkę kaszy jaglanej i pokrojone pomidory suszone. Po nałożeniu na talerz posypać startym parmezanem, szczypiorem, odsączoną kukurydzą.

SAŁATKA JESIENNA Z GRUSZKĄ

Składniki:
Garść mixu sałat i roszponki (w sumie 80 g)
0,5 małej gruszki (ok. 85 g)
8 szt. winogron (ok. 55 g)
Kawałek sera gouda wielkości kciuka (30g)
0,5 łyżeczki masła
0,5 łyżeczki płynnego miodu
1-2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka oleju rzepakowego
1 płaska łyżka prażonych pestek dyni

Sałatę pokruszyć i ułożyć na talerzu, roszponkę porwać w dłoniach. Gruszkę pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w ósemki podsmażyć na maśle 2 minuty, aby puściła sok. Delikatnie przełożyć gruszkę na sałatę. Pokroić w kostkę ser żółty i ułożyć na wierzchu, poprzekładać połówkami winogron. Z oleju, soku z cytryny i miodu, szczypty pieprzu przyrządzić sos i polać sałatkę. Posypać prażonymi pestkami dyni.

SAŁATKA Z POMARAŃCZĄ

Składniki:
2 średnie buraki (280 g ze skórką)
2 garście 50g roszponki
0,5 średniej pomarańczy (120g ze skórką)
50 g fety
0,5 łyżki oleju lnianego (7g)
0,5 łyżki soku z cytryny (3g)
Pestki dyni, słonecznika (25g)

Buraki ugotować w łupinie do miękkości, ostudzić, obrać i pokroić w plasterki. Roszponkę opłukać i ułożyć z burakami na talerzu. Ułożyć na wierzchu pokrojoną w kostkę fetę, posypać świeżą natką. Pomarańcze obrać ze skórki i zdjąć białą skórkę, rozdzielić na cząstki, pokroić na kawałki. Ułożyć razem z fetą na wierzchu. Z oleju, soku z cytryny przygotować sos, dokładnie mieszając. Polać sosem sałatkę. Posypać pestkami.

NUTELLA OWOCOWA

Składniki:
100 g daktyli
niepełna 1/4 szklanki mleka roślinnego
3 płaskie łyżki kakao
szczypta soli na czubku noża

Daktyle zalać ciepłą wodą i zostawić na kilka godzin albo na całą noc, im dłużej postoją to łatwiej będzie je zmiksować. Następnie je odcedzić lekko przyciskając, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Do naczynia blendera włożyć namoczone daktyle, wlać mleko oraz wsypać kakao i sól. Wszystko zmiksować na gładki krem i przełożyć do czystego słoika. Trzymać w lodówce.

PRALINY Z KASZY JAGLANEJ

Składniki:
0,2 kg kaszy jaglanej
0,3 kg daktyli
0,2 kg mąki
Wiórki kokosowe 0,1 kg

Kaszę opłuczemy ciepłą wodą i gotujemy w podwójnej ilości mleka i wody. W tym czasie namaczamy daktyle w letniej wodzie, a gdy zmiękną, blendujemy je na gładką masę. Do ostudzonej kaszy dodajemy mak i daktyle, dokładnie mieszamy i formujemy w dłoniach nieduże kuleczki. Można je obtoczyć w wiórkach kokosowych lub zmielonych migdałach.

PUDDING AMARANTUSOWY W TRZECH SMAKACH

Składniki:
0,5 kg amarantusa
2 l mleka ryżowego
cukier waniliowy
0,5 kg marchewki/ dyni
1 kg bananów
karob 1 łyżka

Amarantus ugotować, ostudzić. Wlać mleko ryżowe, wsypać cukier waniliowy. Marchewkę pokroić, a następnie zmiksować.
Podzielić pudding na 3 części. Do jednej części puddingu dodać pokrojoną marchew i połowę bananów i zmiksować. A do drugiej części pozostałe banany i karob. Do ostatniej pieczoną dynię, skórkę startą z wyparzonej cytryny.

KAROBOWA ŚLIWKA

Składniki:
250 g słonecznika7100 g sezamu
250 g śliwki suszonej
1 opakowanie karobu
syrop z agawy

Śliwki suszone opłukać pod zimną wodą, a następnie zalać na kilka godzin ok. 1/2 szkl. chłodnej przegotowanej wody. Nasiona słonecznika podprażyć na patelni, aby nabrały aromatu, a następnie zblendować je na mąkę słonecznikową. Osobno podprażyć sezam i zachować go w osobnym pojemniczku. Kiedy śliwki będą miękkie, wyciągnąć je i dodać do mąki słonecznikowej, nie wylewając wody ze śliwek. Zmiksować śliwki, mąkę słonecznikową i 2 łyżki karobu na jednolitą masę, dolewać po odrobinie wody ze śliwek, aby uzyskać bardziej plastyczną masę- powinno wystarczyć 10 łyżek wody. Formować następnie małe kulki i obtaczać część kulek w karobie, a pozostałe w sezamie. Schłodzić i trzymać w lodówce.

SAŁATKA BURACZANA Z DYNIĄ

Składniki:
burak gotowany 1 mała sztuka (100g)
ogórek kiszony 1 średnia szt. (60g)
garść mixu sałat (30g)
1/2 mozarelli (60g)
olej lniany 1 łyżeczka (5g)
sok z cytryny 1 łyżeczka
szczypior garstka (6g)
bazylia

Buraki w łupinie ugotować na półtwardo, a po ostudzeniu obrać i pokroić w plastry i ułożyć na talerzu. Położyć mix sałat, plastry ogórka kiszonego. Poprzekładać plastrami mozarelli i paseczkami pomidora suszonego. Posypać prażonymi pestkami dyni. Skropić olejem lnianym, sokiem z cytryny i posypać szczypiorkiem, bazylią.

PASTA Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ

Składniki:
soczewica czerwona 1/4 szkl. (50g)
słonecznik 1 łyżka (10g)
pomidor suszony 2 szt. (40 g)
czosnek 1 ząbek
natka pietruszki do posypania

Soczewicę opłukać i zalać wodą, aby była lekko przykryta. Gotowac 15 minut, aż woda odparuje. Ostudzić, dodać pokrojone plastry pomidorów, czosnek, natkę, podprażony słonecznik. Zmiksować wszystkie składniki. Podawać z pieczywem.

PUDDING AMARANTUSOWY CYTRYNOWY, DYNIOWO WANILIOWY, BANANOWO- MARCHWIOWY

Składniki:

0,5 kg amarantusa
1 l mleka ryżowego
cukier waniliowy
0,5 kg marchewki
1 kg bananów

Amarantus ugotować, ostudzić. Wlać mleko ryżowe, wsypać cukier waniliowy. Marchewkę pokroić, a nastepnie zmiksować.
Podzielić pudding na 3 części. Do jednej części puddingu dodać pokrojoną marchew i połowę bananów i zmiksować. A do drugiej części pozostałe banany i karob. Do ostatniej pieczoną dynię, skórkę startą z wyparzonej cytryny.

SMACZNEGO! :)
Przedszkolowo.pl logo